Normal_knuffel_beer_mishandeling_kind_verdriet

De moeder van de zevenjarige Papillon, die vorig jaar haar zoontje wurgde, was tijdens de daad volledig ontoerekeningsvatbaar. Dit oordeelt de rechtbank van Maastricht. Zij moet worden opgenomen en één jaar psychiatrische behandelingen ondergaan. De rechtbank oordeelt dat er geen sprake was van moord, maar doodslag is wel bewezen. Ze handelde niet met voorbedachte rade. Dat meldt RTL Nieuws.

Op het moment dat de 41-jarige vrouw haar zoon wurgde, hoorde ze stemmen in haar hoofd en was ze volledig in paniek. Ze handelde gedurende een hevige angstpsychose. Omdat de moeder ontoerekeningsvatbaar was, wordt ze niet vervolgd voor doodslag. De eerder geadviseerde psychiatrische hulp krijgt zij nu opgelegd.

De vijftien betrokken hulpverleningsorganisaties hebben gefaald en hadden te weinig aandacht voor de situatie waarin Papillon en zijn moeder zich bevonden. Ze konden niet komen tot een gezamenlijke aanpak voor het gezin. Nooit is er initiatief genomen om de moeder op te laten nemen of om Papillon uit huis te plaatsen. Bovendien had de hulpverlening meer aandacht voor de moeder – die zorgmijdend was – dan voor de jongen en de situatie waarin hij zich bevond. 

Door: Redactie Nationale Zorggids