Normal_koninklijke_militaire_academie__kma_

De landmacht is begonnen met een proef om kansen te bieden aan jongeren die hun school niet hebben afgemaakt en/of een strafblad hebben. Twee van deze jongeren zijn al in dienst genomen; zij volgen nu een opleiding tot militair. Er zijn op dit moment nog vijftien andere kandidaten.

De uitverkorenen worden op verschillende plekken geplaatst, waar ze een individueel en normaal militair loopbaantraject volgen. De kanshebbers krijgen de normale keuring die alle militairen in spe ondergaan, maar er wordt bij degenen met een strafblad wel speciaal naar hun jeugdzonden gekeken.

De proef loopt tot en met 2018 en biedt jaarlijks een plek aan maximaal dertig jongeren, aldus een defensiewoordvoerder na een bericht in het AD. Daarna wordt de balans opgemaakt. Het idee komt van voormalig landmachtgeneraal Mart de Kruif, die zo een bijdrage wil leveren aan de oplossing voor de problematiek van kansarme jongeren. De gemeenten dragen de kandidaten aan bij defensie.

Vorig jaar verlieten 24.451 jongeren vroegtijdig hun middelbare school of mbo, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs. Dat is ruim 1.500 minder dan een jaar eerder.

Door: ANP