Logo_longfonds_logo

Nederlandse topwetenschappers gaan baanbrekend onderzoek doen naar medicijnen voor kinderen die hun astma niet onder controle krijgen. De verklaring zit mogelijk in hun genen. Met de steun van donateurs wil het Longfonds 2,1 miljoen euro uittrekken voor drie grote studies naar longziekten. Dat meldt het Longfonds.

Onderzoekers van het AMC Amsterdam richten zich op medicijngebruik bij kinderen die hun astma niet onder controle krijgen. Bij 2 tot 3 op de 10 kinderen met astma werken ontstekingsremmende medicijnen onvoldoende. De onderzoekers gaan met hun collega's van het UMCG en het Erasmus MC bekijken of kennis van de genen kan helpen om deze kinderen gerichter medicijnen te geven. Want met de juiste medicatie voelen kinderen zich beter en kunnen ze een normaal leven leiden.

Elk jaar worden ongeveer 18.000 baby's te vroeg geboren. Eén van de oorzaken voor vroeggeboorte is een vruchtwaterinfectie. De ongeboren baby krijgt een longontsteking waardoor zijn longen schade oplopen en niet goed ontwikkelen. Te vroeg geboren baby's lopen meer risico op astma en andere longklachten gedurende hun hele leven. Als te vroeg geboren baby's aan de beademing moeten, dan kunnen hun longen daardoor nog extra beschadigd raken. Onderzoekers van Maastricht UMC+, het Hubrecht instituut en UMC Utrecht willen de komende jaren een manier vinden om de longen van te vroeg geboren baby's te kunnen herstellen. Ze vermoeden dat stamcellen een veelbelovende behandeling kunnen zijn, zowel voor de schade door vroeggeboorte als voor schade ontstaan door beademing. Stamcellen hebben een ontstekingsremmende eigenschap en kunnen herstel stimuleren.

Bij een longziekte denken mensen vooral aan benauwdheid, maar de impact voor patiënten is groter. Zo is ernstige moeheid iets dat veel voorkomt bij COPD patiënten en hun leven met een longziekte nog moeilijker maakt. Moeheid bij mensen met COPD is waarschijnlijk het gevolg van een optelsom: minder conditie, bijkomende ziekten, psychologische klachten en ziekenhuisopnames. Onderzoekers van CIRO in Horn, Radboud UMC, AMC Amsterdam en Maastricht UMC+ gaan kijken naar deze onderliggende oorzaken en hoe deze het beste aangepakt kunnen worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids