Normal_tablet_kind

Gisteren sloegen artsen en therapeuten samen alarm, want jongeren kampen steeds vaker met rug-, nek- en schouderklachten door een slechte houding. Kinderfysiotherapeut Anne Brekelmans heeft tips voor ouders om lichamelijke problemen bij tieners te voorkomen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Aandacht voor een goede zit- en lighouding begint al vroeg, zegt Brekelmans. Extra aandacht voor de houding van baby’s en jonge kinderen kan later veel klachten voorkomen. Zo is het verstandig om baby’s nooit langer dan een halfuur in een Maxi Cosi te laten liggen. Een Maxi Cosi zorgt voor een onnatuurlijke kromming in de rug waar de spieren nog niet sterk genoeg voor zijn. De kinderfysiotherapeut raadt ouders aan om hun jonge kinderen plat op hun rug te leggen. Forceer niets, want de lijfjes van de kinderen geven vanzelf aan wanneer ze klaar zijn voor bijvoorbeeld een andere houding of staan. Ondanks dat slapen op de buik niet wordt aangeraden, is het wel verstandig om de baby op de buik te laten spelen. Dat is goed voor de training van de nek- en rugspieren.

Voor kinderen op de basisschool is het van belang om vaker buiten te spelen, door bijvoorbeeld touwtje te springen of te hinkelen. “Helaas doet bijna geen kind dat meer. Jammer, want het zijn supergoede oefeningen”, zegt Brekelmans. Zij raadt ouders ook aan om hun kind maximaal een halfuur met een computer, telefoon of tablet bezig te laten zijn. Als een kind achter de computer zit, is het belangrijk dat het bureau een goede hoogte heeft. Dat geldt niet alleen thuis, maar ook op school.

Een kind dat regelmatig slecht zit moet daar vaker op gewezen worden. Hierdoor leren ze het sneller af. Herhaling werkt het beste bij een automatisme, aldus Brekelmans. Het is de verantwoordelijkheid van ouders én leerkrachten om de houding van de kinderen in de gaten te houden. Docenten moeten de kinderen die weinig bewegen stimuleren om hun spieren toch te gebruiken. Tot slot raadt Brekelmans ouders aan om het goede voorbeeld te geven. “Ga dus nooit zelf onderuit gezakt op de bank hangen. Kinderen kopiëren dat.”

Door: Redactie Nationale Zorggids