Normal_tiener_jeugd_jongen

Het wetsvoorstel Wet Bevordering Mediation moet geschillen buiten de rechtspraak om oplossen. Defence for Children denkt dat inzet van mediation ook nodig is bij zaken van minderjarigen. Want dit houdt een betere naleving van de rechten van minderjarigen in, zoals dat is vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag. Dat meldt Defence for Children.

Mediation brengt partijen bij elkaar, waarbij samen naar een oplossing wordt gezocht. De rechter heeft geen inspraak. Voor kinderen en jongeren in de jeugdhulp of op school is mediation een goed alternatief voor rechtszaken. Met behulp van een mediator kunnen ze zelf problemen oplossen en hopelijk leren van hun fouten. Een aanpak buiten de rechter om moet tot meer participatie leiden en bovendien heeft het een pedagogisch aspect.

Een Halt-straf is een goed voorbeeld van bestaande mediation. Jongeren die een misdrijf of overtreding hebben begaan, worden buiten de rechtbank om gestraft. Halt biedt jongeren de kans om hun gedrag recht te zetten zonder dat dit langdurige gevolgen heeft. Een Halt-straf is echter niet vrijblijvend. Een jongere die niet wil meewerken krijgt alsnog te maken met de rechtspraak. 

Door: Redactie Nationale Zorggids