Logo_nix18

Van 8 tot en met 14 september vindt de themaweek ‘NIX zonder ID’ plaats. De week, georganiseerd door het Trimbos-instituut, besteedt aandacht aan het naleven van de leeftijdsgrens bij het kopen van alcohol en tabak. Met ‘NIX zonder ID’ hoopt Trimbos de NIX18-norm te kunnen verstevigen en een betere naleving van de regels te bewerkstelligen. Dat meldt Trimbos.

Er is al veel resultaat geboekt op het gebied van de NIX18-norm, maar een belangrijk verbeterpunt is het spontaan tonen van een legitimatiebewijs bij de aankoop van alcohol of tabak. Bovendien zijn gemeenten niet eensgezind als het gaat om toezicht en handhaving van de leeftijdsgrens bij de verkoop van alcohol. Tijdens de themaweek wordt er daarom ook aandacht besteed aan een landelijke aanpak op het gebied van handhaving. Jongeren en ouders, alcoholverkopers en toezichthouders krijgen allen de aandacht.

Gemeenten, GGD’en, instellingen voor verslavingszorg, toezichthouders en de NVWA kunnen een bijdrage leveren aan het initiatief door gebruik te maken van de door Trimbos ontwikkelde toolkit. Deze bestaat onder andere uit een postergenerator, een kaartjesactie, artikelen die in huis-aan-huisbladen geplaatst kunnen worden en promotiefilmpjes. Tevens is er in september een reclamespot ‘NIX zonder ID’ te zien op televisie. Brancheorganisatie worden opgeroepen om aandacht te besteden aan het naleven van de leeftijdsgrens door bijvoorbeeld ludieke acties te bedenken. Ga voor meer informatie naar www.naar18jaar.nl

Door: Redactie Nationale Zorggids