Normal_zwemmen_duiken_zwembad

Steeds vaker laten ouders hun kind alleen naar het zwembad gaan. Zwembaden vinden dat onwenselijk, want dat brengt veel veiligheidsrisico's met zich mee. Daarom roepen ze ouders op om altijd met hun kind mee te gaan naar het zwembad. Dat meldt RTL Nieuws.

Zwembaden hebben huisregels waaraan iedereen zich moet houden. Daarin staat soms dat kinderen onder de tien of zonder zwemdiploma niet zonder begeleiding het zwembad in mogen. “Als kinderen niet goed kunnen zwemmen, kunnen er heel gevaarlijk situaties ontstaan in een zwembad. Wij hebben een groot bad met stroomversnellingen en glijbanen en willen een veilige situatie, maar veel ouders zetten de kinderen uit gemakzucht bij ons af”, zegt Patrick Adelaars van zwemcentrum de Tongelreep in Eindhoven.

Adelaars vindt dat ouders altijd verantwoordelijk zijn voor hun kinderen, dat geldt op het strand, maar ook in het zwembad. Badmeesters zijn geen kinderoppas. Mariska Hol, kwaliteitsmanager bij het Nationaal Platform Zwembaden, sluit zich hierbij aan. Ouders moeten zelf de inschatting maken of het veilig is voor hun kind om alleen naar het zwembad te gaan. Hol stelt ouders de vraag: 'Stel dat er iets mis gaat een je kind moet naar het ziekenhuis, wil je ze dat ook alleen laten doen?' Als het antwoord nee is, zouden ze met hun kind mee naar het zwembad moeten.

Als ouders besluiten hun kind toch alleen te laten zwemmen, raadt Hol ze aan om de huisregels van te voren door te nemen. Huisregels verschillen per zwembad en zijn er om de veiligheid in en rondom een zwembad zo veel mogelijk te garanderen. Volgens Adelaars ontstaan onveilige situaties met name wanneer een kind zich niet aan de huisregels houdt. Ondanks alle regels zijn kinderen vaak roekeloos, zo gaan ze bijvoorbeeld wel een staand van de glijbaan af. In het zwembad in Eindhoven is er daardoor een jongen in een rolstoel beland. Adelaars benadrukt dan ook dat de regels er niet voor niets zijn.

Door: Redactie Nationale Zorggids