Normal_epipen

Tachtig procent van de tieners (11-20 jarigen) met ernstige voedselallergie draagt geen Epipen, een speciale spuit met adrenaline bij zich, terwijl zij een hoog risico hebben op een ernstige allergische reactie. Er is sprake van forse onderbehandeling, zo concluderen onderzoekers Ewoud Dubois en Jacquelien Saleh-Langenberg van het UMCG op basis van onderzoek onder ruim 2600 Nederlandse scholieren. Dat meldt het UMCG.

Iemand met voedselallergie krijgt klachten na het eten van een bepaald voedingsmiddel. Klachten kunnen variëren van een milde reactie (rode huid, zwellingen) tot ernstige en levensbedreigende reacties, zoals een anafylactische shock. Bij zo’n shock kunnen de luchtwegen gevaarlijk opzwellen, de bloeddruk sterk dalen en organen uitvallen. In dat geval is directe toediening van adrenaline belangrijk om de reactie te stoppen. Zonder behandeling kan een ernstige allergische reactie dodelijk zijn.

Het is dus belangrijk dat mensen met ernstige voedselallergie een Epipen bij zich hebben. Uit het onderzoek blijkt echter dat dit bij slechts twintig procent van de onderzochte tieners het geval was. “Bij veel van hen had hun arts geen Epipen voorgeschreven”, vertelt onderzoeker Dubois. “Bijvoorbeeld omdat de allergische reactie mild was. Sommige van de kinderen waren zelfs nooit door een arts gezien. Anderen hadden wel een Epipen, maar droegen de adrenaline-injector niet bij zich. Veel van de kinderen (en hun ouders) dachten dat de allergische reactie eenmalig was of waren zich niet bewust van de ernst van hun allergie en van het gevaar van een allergische reactie.”

De ernst van een allergische reactie is zeer onvoorspelbaar. Zo’n driekwart van de mensen die een ernstige allergische reactie doormaken, heeft daarvoor alleen maar milde reacties gehad. Zo’n drie procent van alle Nederlandse tieners heeft een voedselallergie waarvoor ze een injector met adrenaline bij zich zouden moeten dragen. “Jaarlijks komen honderden kinderen in Nederlandse ziekenhuizen terecht met een ernstige allergische reactie. Naar schatting sterft jaarlijks één op de miljoen Nederlanders aan een allergische reactie op voedsel. Zestien overlijdens per jaar dus, die voorkomen hadden kunnen worden met een snelle behandeling.” 

Door: Redactie Nationale Zorggids