Normal_jeugdzorg546

De komende drie jaar moet de speciale JeugdzorgPlus-instelling SJSJ Almata de capaciteit fors afbouwen. Daar pleit Landsdeel Zuid voor, waarin ruim 110 gemeenten zijn verenigd. Het aantal opvangplaatsen moet bij Almata en vier andere JeugdzorgPlus-instellingen in de regio met dertig procent zijn afgebouwd voor het einde van 2018. Dat meldt de Woensdrechtse Bode.

De gemeenten in Landsdeel Zuid hebben nieuw contracten afgesloten met de vijf speciale jeugdinstellingen in de regio, onderdeel daarvan is de capaciteitsafbouw. JeugdzorgPlus is er voor kinderen en jongeren met ernstige gedragsproblemen. De instelling in Ossendrecht heeft nu nog plaats voor zeventig jongeren die een gesloten behandeling volgen. Deze behandeling is opgelegd door de kinderrechter. Door veranderingen in de jeugdzorg willen de gemeenten ook minder plaatsen in gesloten instellingen. Het contract voor de gemeente Woensdacht moet nog ondertekend worden. Het college in Woensdrecht heeft er inmiddels wel toestemming voor gegeven.

“Er wordt nu veel meer dan vroeger samengewerkt om plaatsing bij een JeugdzorgPlus-instelling te voorkomen. Alles is erop gericht om het tij eerder te keren. We willen daarbij samenwerken met de JeugdzorgPlus-instellingen die verbindingen kunnen leggen met lokale zorgaanbieders en zo specialistische kennis te kunnen overdragen”, zegt gemeentewoordvoerder Robine van Hees van de gemeente Woensdrecht. Hierdoor verwacht de gemeente minder gebruik te hoeven maken van de deze zware en kostbare vorm van jeugdzorg.

Door: Redactie Nationale Zorggids