Normal_copyright_stockfreeimages_kinderarts_arts_huisarts_controle

Het syndroom van Ohdo is een zeer zeldzame afwijking die kinderen veel te vroeg in de puberteit brengt. Slechts vier kinderen in Nederland hebben (voor zover bekend) het syndroom, waaronder Lisette. Zij is negen jaar, maar zit door haar syndroom al in de puberteit. Zij menstrueert sinds een tijdje en gedraagt zich als een puber. Dat meldt RTL Nieuws.

Door het syndroom heeft Lisette een heel lage weerstand. “Ze heeft weinig spierkracht, is klein en praat heel weinig. En ze is snel heel erg moe”, zegt haar moeder Ina. Doordat ze zo vroeg in de puberteit zit, krijgt Lisette elke drie maanden de prikpil. Een pijnlijke prik die ervoor zorgt dat haar menstruatie stopt. Om meer ruchtbaarheid te geven aan het syndroom heeft Ina een facebookpagina opgericht. Hier geeft ze informatie over het syndroom, en vertelt ze wat het betekent voor haar en haar dochter.

Omdat het syndroom van Ohdo zo zeldzaam is, is er nog vrij weinig informatie over te vinden. Bekend is dat het bij mannen gekenmerkt wordt door genitale afwijkingen. Ook gaat het gepaard met ontbrekende of onderontwikkelde knieschijven, een verstandelijke handicap, een lage weerstand en andere afwijkingen die van invloed zijn op delen van het lichaam. Vrouwen met deze aandoening hebben normale genitaliën. Artsen hebben gezien dat leerproblemen, hartziekten, kleine ogen, hangende oogleden en kleine tanden ook kenmerkend zijn voor het syndroom. 

Door: Redactie Nationale Zorggids