Normal_kind_jongen_ogen_jong_2343

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) heeft een nieuw dossier opgesteld dat praktische informatie geeft over vluchtelingenkinderen. Ook geeft het een overzicht van de huidige kennis in de vorm van links naar andere informatiebronnen. Dat meldt NJi.

Het dossier Vluchtelingenkinderen schetst welke problemen deze kinderen kunnen hebben. Ook biedt het dossier een overzicht van tools, documenten en interventies die kunnen helpen om vluchtelingenkinderen zo normaal mogelijk op te laten groeien, zonder achterstanden. Het NJi heeft het dossier opgesteld zodat beleidsmakers en andere professionals bij gemeenten, in de wijk en in het onderwijs zodat zij de kinderen optimaal kunnen begeleiden bij het opvoeden en opgroeien in Nederland.

Voor de kinderen is er in de opvanglocaties weinig ruimte om te spelen, te sporten en te ontspannen. Daarbij komt dat op sommige locaties kinderen weken moeten wachten om naar school te gaan, terwijl school juist de structuur biedt die zij nodig hebben. Dat bleek begin dit jaar uit het onderzoek 'Wachten op je toekomst. Kinderen in de noodopvang in Nederland' van voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert. Ook kunnen kinderen met emotionele of psychische problemen op een noodopvanglocatie slecht geholpen worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids