Normal_zonnebaden_zon_huid_zonnen

Deze week is er een ware hittegolf op komst. Dat betekent genieten, maar ook oppassen. De huid heeft door de slechte zomer in Nederland nog niet goed kunnen wennen aan de zon. Daarom is het extra belangrijk om je huid goed te beschermen door te ‘smeren, kleren, weren’ door de huid regelmatig in te smeren met zonnebrandcrème, de huid te bedekken met kleding en door af en toe de schadwuw op te zoeken. Dat meldt KWF Kankerbestrijding.

Verbranding door de zon is een grote risicofactor voor huidkanker. In deze tropische week roept KWF Kankerbestrijding iedereen op zich goed te beschermen tegen de zon, juist ook tijdens ‘vergeten smeermomenten’. Uv-straling heeft een grote invloed op het ontstaan van huidkanker. Daarbij geldt: hoe vaker iemand in zijn leven is verbrand, hoe groter de kans op huidkanker.

Mensen smeren zich vaak wel in met zonnebrand als ze naar het strand gaan of gaan zonnen, maar vergeten dit vaak bij de ‘gewone’ dagelijkse dingen. Juist ook tijdens vergeten smeermomenten, zoals fietstochtjes, zitten op een terras in de stad of bij het spelen van Pokémon-Go is het belangrijk dat de huid goed is beschermd tegen de zon. De zon kan de huid beschadigen wat later kan leiden tot huidkanker.

In het midden van Nederland zijn de scholen weer begonnen. Het is belangrijk dat kinderen, ook als ze naar school gaan, goed beschermd worden tegen de zon. Kinderen zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van blootstelling aan de zon. Zware verbranding in de jeugd verdubbelt de kans dat ze op latere leeftijd melanoom, een ernstige vorm van huidkanker, krijgen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids