Normal_jeugdzorg

Het Bijzonder Jeugdwerk Deurne (BJD), één van de gesloten jeugdinstellingen die kinderen zonder rechterlijke toets toelaat, gaat bij jongeren die niet met de kinderrechter te maken hebben gehad geen urinecontroles meer uitvoeren zonder toestemming. De achttien jongeren die daar vrijwillig zijn opgenomen worden er veelal goed behandeld, laat Inspectie Jeugdzorg weten. Dat meldt Omroep Brabant.

Uit onderzoek van de Inspectie Jeugdzorg en Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat elf gesloten jeugdhulpinrichtingen in Nederland plaatsing van jongeren zonder toetsing van de rechter toelaten. Op 1 november 2015 verbleven ongeveer 250 kinderen zonder rechterlijke toets in een gesloten jeugdhulpinstelling. BJD was daar één van, echter beperkte deze zich tot het controleren van urine bij jongeren met drugsproblemen. Andere instellingen namen meer maatregelen.

“De inspectie verwacht dat BJD deze maatregelen alleen toepast met instemming van de jongere, ook op het moment van de toepassing zelf. Ook verwacht de inspectie dat BJD hier beleid op heeft en de overwegingen en afbouw van deze maatregelen vastgelegd zijn in het dossier van de jongere”, zo staat in het rapport van de inspectie. BJD heeft naar aanleiding van het rapport maatregelen genomen en werkt nu volgens de gestelde regels. 

Door: Redactie Nationale Zorggids