Normal_sigaret

Roken en sport gaan niet samen, vindt een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking (89 procent). Zij vinden dat sportterreinen waar kinderen sporten, volledig rookvrij moeten zijn. Dat blijkt uit onderzoek door onderzoeks-bureau Flycatcher in opdracht van de Alliantie Nederland Rookvrij. Eenzelfde percentage vindt dat sigaretten weggehouden moeten worden van kinderen. Toch wordt er langs sportvelden nog veel gerookt. De Hartstichting roept daarom sportverenigingen op hun sportterrein rookvrij te maken. Dat meldt de Hartstichting. 

Driekwart van de jeugd tussen de 6 en 17 jaar is lid van een sportvereniging. Langs de lijn wordt nog veel gerookt, zo bevestigen ook bestuurders van sportverenigingen. Uit onderzoek is bekend dat kinderen die geconfronteerd worden met roken, eerder zelf gaan roken. ‘Zien roken, doet roken’. De Hartstichting wil zoveel mogelijk sportverenigingen stimuleren hun sportterrein rookvrij te maken. Met een nieuw programma, dat bestaat uit een stappenplan en andere ondersteunende materialen, kan iedere bestuurder en vrijwilliger van een sportvereniging aan de slag om het sportterrein rookvrij te maken. Aan de start van het nieuwe sportseizoen nodigt de Hartstichting zo’n 3.000 sportverenigingen uit om rookvrij te worden.

Op dit moment zijn er circa 10 sportverenigingen in Nederland al volledig rookvrij. “Dit aantal groeit gestaag,” aldus Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. “Met een rookvrij sportterrein geeft een sportvereniging het goede voorbeeld aan kinderen. Je draagt met alle staf, ouders en supporters uit dat niet-roken de norm is, waardoor kinderen minder snel zelf gaan roken. Als Hartstichting willen wij sportverenigingen ondersteunen bij het maken van deze stap op weg naar een Rookvrije Generatie.”

Roken is een van de grootste risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Iedere dag raken 100 kinderen verslaafd aan roken. Terwijl er in Nederland jaarlijks 20.000 mensen sterven door roken en enkele duizenden door meeroken. De meeste mensen, zowel rokers als niet rokers, hebben moeite met het idee dat hun kind gaat roken. De Hartstichting zet zich daarom in voor de Rookvrije Generatie. Voor meer informatie: www.hartstichting.nl/rookvrij-sporten.

Door: Redactie Nationale Zorggids