Normal_tandarts_tanden_gebit_3

Het is slecht gesteld met de tanden van jonge Rotterdamse kinderen. Meer dan twintig procent van de Nederlandse kinderen heeft al op zesjarige leeftijd één of meerdere gaatjes. Bij Surinaams-Hindoestaanse kinderen zien de onderzoekers twee keer vaker meer dan drie gaatjes in hun gebit dan bij Nederlandse kinderen. Voor Turkse en Marokkaanse kinderen loopt dit zelfs op tot vijf keer vaker. Het opleidingsniveau en inkomen van de ouders verklaren maar een deel van het probleem. Dat blijkt onderzoek op basis van onder andere ruim 4.000 gebitsfoto’s van zesjarige Rotterdamse kinderen. Dat meldt het Erasmus MC.

Kinderen met een allochtone achtergrond vormen een kwetsbare bevolkingsgroep. Zij hebben over het algemeen een minder gezonde start van het leven. Om beter in te kunnen spelen op de mondzorg die deze kinderen nodig hebben en bovenal om gebitsproblemen te voorkomen, is het van belang om te weten waarom zij een hoger risico hebben op gaatjes dan hun Nederlandse leeftijdsgenootjes.
Prof.dr. Eppo Wolvius: “De resultaten werden schrijnender naarmate de hoeveelheid gaatjes verder werd onderverdeeld. Surinaams-Hindoestaanse kinderen blijken twee keer vaker meer dan drie gaatjes te hebben dan Nederlandse kinderen. Onder Turkse en Marokkaanse kinderen zien we vijf keer vaker meer dan drie gaatjes in hun gebit. Bekend is dat opleidingsniveau van moeder en inkomen van de ouders meespelen bij de gezondheid van kinderen. Toch verklaart deze sociale ongelijkheid maar een deel en blijven de grote etnische verschillen, waarvan wij denken dat ze ook spelen in andere grote Nederlandse steden, bestaan als we deze factor meewegen. Wij vermoeden dat het voedingspatroon met vaak veel zoetigheid een rol speelt, vooral bij Turkse en Marokkaanse kinderen. Maar of dit ook echt zo is, moet blijken uit vervolgonderzoek.”

De onderzoekers baseren hun resultaten op basis van gebitsfoto’s van ruim 4.000 kinderen en vragenlijsten van hun ouders uit de Generation R Studie. Dit is een grootschalige bevolkingsstudie naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van kinderen in Rotterdam. De kinderen worden vanaf de vroege zwangerschap tot hun jongvolwassenheid gevolgd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids