Normal_vluchteling__asielzoeker__asielzoekerscentrum__azc__vluchtelingkind__syrie

De PvdA en GroenLinks dienen vandaag een wetsvoorstel in waarin staat dat een asielkind een verblijfsvergunning moet krijgen als dat aantoonbaar in het belang van het kind is. De partijen hopen zo de rechten van het asielkind in Nederland te versterken. Dat meldt de Volkskrant. 

“Kinderen kunnen zelfstandige asielmotieven hebben, zoals hun gezondheid, geestelijke ontwikkeling of het risico op besnijdenis”, zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. In het nieuwe wetsvoorstel wordt ook rekening gehouden met bijvoorbeeld iemands seksuele geaardheid of verwestersing. Nu wordt voornamelijk gekeken naar de veiligheid van de ouders. Als de rechter oordeelt dat het voor hen veilig genoeg is, moeten de kinderen ook mee, aldus Linda Voortman van GroenLinks. In zaken zoals besnijdenis bij vrouwen, moet het belang van het kind voorop staan.

Indien de regeling rondom een verblijfsvergunning voor asielkinderen wordt versoepeld, bestaat de angst dat er extra vluchtelingen naar Nederland zullen komen. Echter blijkt uit onderzoek van onderzoeker Carolus Grütters van het Centrum voor Migratierecht van de Radboud Universiteit dat er geen samenhang is tussen het versoepelen van de regels en extra vluchtelingen. Wel kunnen er in de nabije toekomst meer verblijfsvergunning worden afgegeven, indien het wetsvoorstel wordt aangenomen. Rechters kunnen dan namelijk toetsen of de belangen van de kinderen ernstig worden geschaad als zij weg zouden moeten uit Nederland. De kinderen zijn dan niet meer afhankelijk van de discretionaire bevoegdheid van staatssecretaris Klaas Dijkhoff.

Het nieuwe wetsvoorstel kan rekenen op steun van de Kamermeerderheid. PvdA en Groenlinks hopen dat hierover gedebatteerd wordt voor de verkiezingen in maart. Indien akkoord, moet ook de Eerste Kamer een oordeel vellen over het voorstel. 

Door: Redactie Nationale Zorggids