Normal_budget_geld_bezuinigingen35

In veel Nederlandse gemeenten is het budget voor jeugdpsychiatrie op. Een kind met psychische problemen heeft sinds juni een grote kans om op de wachtlijst te belanden. Diverse landelijk opererende zorgaanbieders kunnen kinderen op de wachtlijst pas in januari behandelen. Het probleem speelt waarschijnlijk in een derde van de gemeenten, melden de bestuurders van onder andere Karakter en Accare. Dat meldt NOS.

Kinderen in Dordrecht en Zwolle moeten maandenlang wachten op behandeling in een gespecialiseerde instelling, terwijl kinderen in Den Haag bijvoorbeeld snel geholpen worden. Instellingen hebben regelmatig twee wachtlijsten naast elkaar, merkt de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP). “Dat is onaanvaardbaar, dit druist in tegen de rechten van het kind”, zegt hoogleraar Robert Vermeiren van de NVVP.

Indien acuut zorg nodig is, krijgen de jongeren wel de hulp die zij nodig hebben. Ook kinderen van ouders die voldoende geld hebben om zelf de behandeling te betalen komen sneller aan de beurt. Maar te vaak krijgen ze een afwijzing van instellingen voor jeugdpsychiatrie.

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben alle gemeenten te maken met lagere budgetten, daar moeten ze het mee doen. Er moeten keuzes gemaakt worden bij de inkoop van de zorg. Echter vindt ook de VNG het onacceptabel dat kinderen lang moeten wachten op een behandeling.

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid laat weten de situatie heel raar te vinden. Het belang van het kind dient altijd voorop te staan. Van Rijn zegt dat hierover ook afspraken zijn gemaakt. “Kinderen en ouders moeten daarbij niet worden lastiggevallen met afspraken tussen aanbieders en gemeenten over budgetten. Ze moeten gewoon tijdig en passen geholpen worden. Dat zijn de gemeenten ook verplicht”, aldus Van Rijn. Hij gaat hierover in gesprek over de VNG en laat onderzoeken wat er aan de hand is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids