Normal_boerderij-kind-koe

Wie als kind opgroeit op een boerderij, loopt minder kans om een allergie te ontwikkelen. Dit blijkt uit onderzoek dat de Universiteit van Melbourne uitvoerde onder ruim 10.000 mensen uit veertien landen. Ook volwassenen die opgroeiden op een boerderij hebben verminderde kans op astma en hooikoorts. Dit meldt Nu.nl.

Het onderzoek toont aan dat wie als kind op een boerderij heeft gewoond, minder afweerreacties ontwikkelt  tegen allergenen. Ook had deze groep minder last van nasale symptomen. Bij de volwassenen had 54 procent minder kans op astma en hooikoorts. Ook is de longsterkte bij vrouwen die opgroeiden op een boerderij beter dan bij personen die opgroeiden in de stad. Zij moeten dan voor hun vijfde jaar op een boerderij gewoond hebben. Echter blijkt dit verschil niet zichtbaar te zijn bij mannen.

Wat de exacte reden is van de verminderde kans op allergieën voor boerderijbewoners, is volgens de onderzoekers niet helemaal duidelijk. Zij vermoeden dat blootstelling aan microben, lichamelijke activiteit en de luchtkwaliteit een rol spelen.

Door: Redactie Nationale Zorggids