Normal_kanker-kind-kika

Een aflevering van Meldpunt heeft gisteren een aantal kwesties aan het licht gebracht van de afdeling kinderoncologie in het Radboudumc in Nijmegen. Volgens het onderzoeksprogramma was er niet genoeg personeel aanwezig om de veiligheid van patiënten te waarborgen en is er een gebrek aan deskundigheid. Dit meldt De Gelderlander.

Het Radboudumc kampte een tijd met een tekort aan zorgpersoneel. Hierdoor droegen artsen de patiënten gebrekkig over en kwam de medicatieveiligheid in het geding. Stichting Kinderoncologie Nederland (SKION) en Vereniging Ouders Kinderen en Kanker (VOKK) adviseren een overdracht van leiding van de afdeling. Ook zou het ziekenhuis onder toezicht moeten komen te staan van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht.

De onderbezetting in het ziekenhuis heeft geleid tot een patiëntenstop van ongeveer een half jaar. Het Radboudumc meldt dat er inmiddels weer voldoende personeel ingezet wordt om kinderen op verantwoorde wijze van oncologische zorg te voorzien. De patiënten hoeven ook niet langer doorverwezen te worden naar één van de vier andere behandelcentra.

In de uitzending van Meldpunt was ook aandacht voor het overlijden van een jonge patiënt. Volgens het programma kreeg de jongen geen medicatie tegen schimmelvorming, wat bij chemotherapie een beruchte bijwerking is. De 16-jarige patiënt overleed uiteindelijk door schimmelvorming. Het Radboudumc betreurt de dood van de jongen zeer en heeft melding gemaakt van het incident bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Deze heeft geoordeeld dat het ziekenhuis in Nijmegen de calamiteit goed heeft onderzocht en de melding is door IGZ afgesloten. Het ziekenhuis heeft verbetermaatregelen rondom het beleid van behandeling van schimmelvorming doorgevoerd.

Door: Redactie Nationale Zorggids