Normal_kind_schrijven

Kinderen met een hoge intelligentie hebben dat te danken aan hun moeder. Onlangs publiceerde Psychology Spot een onderzoek naar de relatie tussen de slimheid van een kind en de chromosomen die hij van zijn ouders doorgegeven krijgt. Daaruit blijkt de moeder een belangrijke rol te spelen. Dit meldt RTL Nieuws. 

De onderzoekers ontdekten dat de intelligentie van een kind beïnvloed wordt door genen die zich in het X-chromosoom bevinden. Vrouwen hebben twee exemplaren van het X-chromosoom, mannen moeten het doen met slechts één. Dit chromosoom bevat meerdere genen die intelligentie kunnen beïnvloeden. Het andere chromosoom van de man, het Y-chromosoom, blijkt weinig andere genen te bevatten.

Uit eerder onderzoek uit 1996 bleek ook al dat het IQ van de moeder de intelligentie van het kind kan voorspellen. Aan dat onderzoek deden bijna 13.000 mensen mee. Overigens hebben niet alleen genen invloed op de slimheid van een kind. Ook milieu- en cultuurinvloeden spelen volgens de onderzoekers een rol. Het kind moet wel de mogelijkheid krijgen om intelligentie te ontwikkelen.

Door: Redactie Nationale Zorggids