Normal_ouders_familie_gezin

Van 3 tot en met 9 oktober staat de Week van de Opvoeding stil bij ouderschap en opvoeden met als thema contact; niet alleen tussen ouder en kind, maar ook tussen ouders onderling en tussen ouders en professionals. Dat meldt het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). 

Het opvoeden en ouder zijn lijkt zo vanzelfsprekend, alle ouders doen het. Maar alles verandert als je ouder wordt. Jonge ouders voelen zich overvraagd door de combinatie van werk en zorg en de waan van de dag. Hierdoor komen zij onvoldoende toe aan communicatie met hun partner. Naast opvoedondersteuning is er meer aandacht nodig voor het ouderschap. Ouders hebben behoefte aan informatie en ondersteuning. En gezond ouderschap is de basis voor een gezonde opvoeding van kinderen. Het contact met andere ouders, met jezelf, de partner en eigen kind is hiervoor essentieel, juist in het prille ouderschap. Hoe kunnen ouders in contact én in balans blijven als opvoeder en als partner? De boodschap van het NJi is dan ook: blijf in contact en doe het samen.

In de Week van de Opvoeding, die dit jaar voor de zesde keer gehouden wordt, wil het NJi het contact tussen ouders onderling en tussen ouders en professionals stimuleren. Met het delen van feedback, adviezen of tips kunnen ouders en professionals elkaar helpen, zodat vragen geen problemen worden. Zo worden er deze week meer dan 500 activiteiten georganiseerd in het hele land. Belangrijk is ook dat er meer aandacht is voor het geven van voorlichting en ondersteuning aan aanstaande of jonge ouders en voor hoe het ouderschap invloed heeft op relaties. Adviseur Inge Anthonijsz van het Nederlands Jeugdinstituut: "Het is nodig voorlichting te geven over (aanstaand) ouderschap en ouders in hun ouderschap te versterken via laagdrempelige ondersteuning zoals dat met opvoedondersteuning gebeurt." Meer informatie over de Week van de Opvoeding is te vinden op www.weekvandeopvoeding.nl/wo/Thema-2016-Contact.html.

Door: Redactie Nationale Zorggids