Normal_privacy2322

Ruim 25 procent van de ouders heeft meegemaakt dat iemand tegen hun zin foto’s van hun kinderen  op het internet zette. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws onder duizend ouders. Veel ouders delen zelf regelmatig afbeeldingen van hun kinderen op social media, echter is dat meestal alleen bedoeld voor vrienden en familie. Privacy-expert Maurits Martijn waarschuwt hiervoor. Hoewel ouders kunnen denken dat foto’s zijn afgeschermd, is dat niet altijd zo, meldt RTL Nieuws.

Als een foto van iemands kind op een andere Facebookpagina, van bijvoorbeeld vrienden, familie of anderen terechtkomt, kan de foto zo opgeslagen of hergebruikt worden door buitenstaanders. Ook bedrijven kunnen foto’s gebruiken voor advertentiedoeleinden. “Afgeschermd is niet zomaar afgeschermd. Mensen denken vaak dat ze veilig zijn met hun foto’s, maar ze weten niet dat bedrijven voor geld informatie doorverkopen”, zegt Martijn.

Facebook wijzigt haar voorwaarden regelmatig, waardoor uploaders het risico lopen dat er in de toekomst alsnog iets gebeurt met foto’s. Volgens Facebook worden geüploade foto’s niet doorverkocht en blijven foto’s eigendom van de gebruiker. Echter zitten er haken en ogen aan de gebruiksvoorwaarden van Facebook, waarschuwt Martijn. De social mediasite verschuift de grens door telkens de voorwaarden te wijzigen. Facebookers die deze voorwaarden niet lezen, kunnen daardoor gevaar lopen.

Martijn zet zelf dan ook nooit een foto van zijn kind online. Allereerst omdat hij Facebook niet vertrouwt. En bovendien vindt hij dat zijn kind inspraak moet kunnen hebben in het plaatsen van foto’s. Een kind moet kunnen meebeslissen of hij of hij met zijn gezicht op het internet wil.

Uit het onderzoek van RTL Nieuws, in samenwerking met Ouders Online, blijkt 65 procent van de ouders zelf wel eens een foto van hun kinderen op het internet plaatst. Vaak doen ze dit omdat ze trots zijn op hun kinderen en in mindere mate om familie en vrienden op de hoogte te houden. Ouders die geen foto’s op het internet plaatsen doen dat vooral om hen te beschermen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids