Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

De gemeenten Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem hebben jeugdzorg onwettig aanbesteed. De rechtbank oordeelde gisteren over de twee gemeenten en stelde vast dat zij ten onrechte alle financiële risico’s van de jeugdzorg proberen af te schuiven op zorginstellingen. Dat meldt NRC.

Jeugdzorginstellingen in Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem moeten voor volgend jaar 25 procent minder aan jeugdzorg besteden dan nu, zo stellen beiden gemeenten in hun aanbesteding. Indien zij toch boven de maximale besteding uitkomen, moeten de instellingen deze kosten zelf betalen. Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem staan wachtlijsten bovendien niet toe.

Als gevolg hiervan stapten vier betrokken zorginstellingen naar de rechter. “Je kunt op je vingers natellen dat een aanbesteding als deze leidt tot een afname van kwaliteit van jeugdzorg”, zegt advocaat Petra Heemskerk. Door naar de rechter te stappen hopen de jeugdzorginstellingen te voorkomen dat meer gemeenten deze vorm van aanbesteding toepassen. De rechter kon zich vinden in de denkwijze van de instellingen, want deelnemen aan zo’n aanbesteding is twijfelachtig. Beide gemeenten maakten namelijk vooraf niet duidelijk hoeveel kinderen zorg nodig hadden en welke zorg zij nodig hadden. Het huidige jeugdzorgbudget blijkt vaak al niet toereikend en leidt tot wachtlijsten, deze twee gemeenten zouden wachtlijsten daarom niet kunnen verbieden.

De rechtbank eist dat de gemeenten opnieuw beginnen met de aanbesteding. Alphen aan den Rijn gaat samen met Kaag en Braassem de vervolgstappen bepalen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids