Normal_drinken_bier_alcohol

Van de Nederlandse jongeren van 15 jaar oud, is 16 procent twee keer of vaker dronken geweest. Dat blijkt uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO)  die onderzoek deed naar alcoholgebruik en roken in 35 landen. Iets meer jongens van 15 jaar zijn dronken geweest dan meisjes. Dit meldt Nu.nl.

Ondanks het verhogen van de minimumleeftijd van alcohol, lukt het minderjarigen nog steeds om drank te bemachtigen. Eerder werd al bekend dat jongeren de gevolgen van alcohol onderschatten. In 2000 dronken Nederlanders van 15 jaar en ouder nog 10,1 liter pure alcohol per jaar. In 2014 was dit gedaald naar 8,4 liter per jaar. Daarmee scoort Nederland onder het Europese gemiddelde. In Ierland wordt het meeste gedronken (ruim 14 liter per jaar) en in Israël wordt met 2,7 liter pure alcohol per jaar het minste gedronken.

In het onderzoek van OESO werd ook gekeken naar het rookgedrag per land. Elf procent van de 15-jarigen rookte minimaal één sigaret per week. Tussen jongens en meisjes zit in die leeftijd geen verschil. Het aantal rokers in Nederland is de afgelopen veertien jaar gedaald. Nu rookt ongeveer 19 procent van de Nederlanders dagelijks, voorheen was dat nog 32 procent.

Door: Redactie Nationale Zorggids