Normal_adhd__frustratie__boos__leren

Jongeren met ADHD hebben een groter risico op een depressie dan jongeren zonder ADHD, indien zij kampen met angst- en gedragsstoornissen. Promovenda Arunima Roy van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) ontdekte ook dat pesten en intimidatie onder leeftijdsgenoten nauwelijks bijdragen aan het ontstaan van een depressie bij jongeren met ADHD. Dat melden het Nederlands Jeugdinstituut (het NJi) en de RuG. 

Kinderen en jongeren met ADHD ontwikkelen in 10 tot 40 procent van de tijd symptomen van depressie. Gezien dit hoge percentage vroeg Roy zich af of ADHD in combinatie met een depressie gezien moest worden als een aparte stoornis. Uit haar onderzoek blijkt dat niet niet het geval te zijn. Hiervoor onderzocht zij een groep jongeren met ADHD en een depressie en een groep jongeren zonder beide stoornissen.

Leerkrachten spelen een grote rol in het signaleren van gedragsproblemen bij kinderen en jongeren met ADHD. Daarom is het belangrijk dat zij hiervoor de juiste scholing krijgen. Met de juiste scholing zijn leerkrachten in staat om regelmatig feedback te geven. Deze feedback levert informatie over ontwikkelingen op academisch en sociaal vlak. Informatie die veelal niet beschikbaar is voor ouders en artsen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids