Normal_copyright_stockfreeimages_tandarts_kind_patient_bed_

Steeds minder kinderen bezoeken tweemaal per jaar de tandarts. Vooral bij allochtone kinderen en mensen met een laag inkomen is een bezoek aan de tandarts geen prioriteit, ook al wordt die zorg voor kinderen wel vergoed vanuit de basisverzekering. Tandartsen zouden meer kunnen inspelen op deze trend en er voor zorgen dat alle kinderen de juiste mondzorg krijgen. Dit meldt Trouw. 

Mondzorg voor kinderen wordt vanuit de zorgverzekering vergoed. Echter lijkt dat niet genoeg motivatie te zijn voor ouders om hun kind naar de tandarts te sturen. Slechts 60 procent van de kinderen tussen de twee en vier jaar bezocht vorig jaar de tandarts. Allochtone kinderen hebben drie keer zo vaak gaatjes als autochtone leeftijdsgenoten, zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Volgens Karin van Nes, tandarts en onderzoeker bij Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, denken veel ouders onterecht dat het melkgebit minder aandacht nodig heeft.

Volgens Van Nes zouden tandartsen daarom meer kunnen doen om kinderen in hun stoel te krijgen. “Als kinderen meekomen naar een consult met hun ouders, vraag of ze dan de volgende keer ook zelf komen.” Volgens Van Nes kun je het gesprek al aangaan wanneer je ziet dat iemand zwanger is. “En speel in op culturele verschillen, bijvoorbeeld denkbeelden over preventie.”

Hoewel mondzorg voor kinderen vergoed wordt, is een bezoek aan de tandarts voor volwassenen niet voor iedereen betaalbaar. Hoogleraar tandheelkunde van het Acta Albert Feilzer vreest dat de mondzorg voor volwassenen onbetaalbaar dreigt te worden voor mensen met een laag tot modaal inkomen. Zij moeten een aparte tandartsverzekering afsluiten en betalen naast die premie ook een deel van de behandelkosten. Volgens Feilzer zou de tandarts ook voor volwassenen in het basispakket moeten worden opgenomen.

Door: Redactie Nationale Zorggids