Normal_jeugdzorg546

Jongeren worden vaak te laat doorverwezen naar specialistische zorg. Door de gebrekkige expertise bij wijkteams belanden deze jongeren die in de gesloten jeugdzorg zitten steeds vaker in een crisis. Behandeling duurt hierdoor vaak onnodig langer. Dat melden Skipr, Trouw en de Hoenderloo Groep, onderdeel van Pluryn.

Directeur Jeugd bij Pluryn, Erwin Duits, zegt in Trouw dat hij deze problemen ziet in de JeugdzorgPlus-afdeling van De Hoenderloo Groep. Medewerkers krijgen steeds vaker te maken met complexere problemen, zoals heftig gedrag en jongeren met zelfmoordneigingen. Jeugdzorginstellingen zijn op zoek naar manier om specialistische psychiatrische zorg eerder in te zetten. Hoenderloo Groep is daar een jaar geleden mee gestart door de afdeling ‘Kop van Deelen’ op te zetten, waar intensieve individuele behandeling plaatsvindt.

“We moeten de decentralisatie niet afdoen als mislukt. Dat zware problemen te laat worden ontdekt is niet gek bij een stelselwijziging”, stelt Hans du Prie, bestuurder van jeugdzorgplatform iHUB in Trouw. Hij vindt dat de jeugdzorg fundamentele veranderingen moet doorvoeren en hoopt dat alles binnen twee jaar op orde is.

Door: Redactie Nationale Zorggids