Normal_stethoscoop__boek__kennis

Stichting Project Laura wil meisjes die aan de pil gaan voorlichten over trombose, zodat ze tromboseverschijnselen herkennen en naar de dokter gaan als ze denken dat er iets mis is. De stichting is opgericht door de ouders van Laura Brussaard, een zeventienjarige studente die overleed na een longembolie. De combinatie van het gebruik van de pil met een erfelijke afwijking in haar lichaam bleek dodelijk. Laura’s ouders willen andere jonge meisjes waarschuwen voor de pil. Niet omdat ze ertegen zijn, maar omdat trombose nog te vaak vergeten wordt, vinden ze. Dat meldt RTL Nieuws.

Laura’s moeder Anita wil niet alleen meisjes die aan de pil gaan voorlichten, maar wil ook dat artsen zich bewuster worden van de risico’s. “Er zijn zoveel mensen die niet weten dat het kan voorkomen”, zegt Anita. Laura overleed door een longembolie in haar hart, die ontstond door het gebruik van de anticonceptiepil in combinatie met een erfelijke afwijking in haar bloed.

Vorige week is de LAURA fauteuil onthuld. Brussaard was studente Product Design aan de Hogeschool van Amsterdam en ze droomde ervan om een stoel te ontwerpen. Dankzij Stichting Project Laura is dat alsnog gelukt. Vier studiegenoten werkten de schets van Laura’s fauteuil uit tot een echt ontwerp. De studenten wilden dat de opbrengsten van de stoel naar een goed doel gingen. Daarom kozen de ouders van Laura voor de Trombosestichting en werden ze ambassadeur van de stichting. De Brussaards hopen met genoeg geld een onderzoek op te kunnen zetten naar de herkenning van een longembolie.

Gezonde vrouwen lopen weinig risico op het ontwikkelen van trombose. Dit risico neemt toe bij het slikken van de pil, maar de kans op trombose blijft klein. Er zijn aandoeningen die het risico op trombose aanzienlijk doen toenemen, zoals een stollingsafwijking. Vrouwen die deze afwijking hebben en de pil slikken hebben tien tot twintig meer kans op trombose. 

Door: Redactie Nationale Zorggids