Normal_vaccinatie_prik_2534

Afgelopen weekend publiceerde journalist Pauline Bijster een artikel waarin ze haar twijfels uitte over het vaccineren van kinderen. Haar vierde kind (van anderhalf jaar oud) is nog niet ingeënt. Ze voelde zich genoodzaakt het artikel offline te halen toen het op veel tegenstand stuitte. Arjen Lubach wijdde zijn zondagavondprogramma ‘Zondag met Lubach’ aan vaccineren en haalde de belangrijkste bezwaren tegen vaccineren onderuit. Hiermee is de discussie over wel of niet vaccineren weer losgebarsten. Dat melden Business Insider, HP de Tijd en RTL Nieuws.

Een reden die ouders aanhalen om niet te vaccineren is dat kinderen alsnog ziek kunnen worden. Een vaccin hoeft inderdaad niet aan 100 procent aan te slaan, maar de ziekte is wel minder heftig met vaccinatie. Inenten is bovendien een manier om verspreiding van de ziekte tegen te gaan, groepsimmuniteit. Zo is te lezen op de website van het RIVM. Ouders denken vaak dat er kwik en koelvloeistof in de vaccins zit, echter is dit niet het geval. Er zit een stof in die familie is van koelvloeistof, maar deze stof is ongevaarlijk. RIVM heeft op haar website alle feiten en fabels over vaccineren op een rijtje gezet.

Een moeder spreekt zich naar aanleiding van de discussie uit over de gevolgen. Vaccineren heeft niet alleen effect op het eigen kind, maar inenten geeft ook een bepaalde afhankelijkheid van andere ouders. Chantal van den Bossche is de moeder van Daniël. Hij kreeg kanker toen hij vier jaar oud was. Daniël moest onder meer een beenmergtransplantatie ondergaan, waardoor hij bijna geen weerstand meer had. “Hij heeft een halfjaar in isolatie gelegen in het ziekenhuis en hij moest spelen in een speciale kamer voor kinderen die ook geïsoleerd lagen. Mensen vergeten vaak dat vaccinatie niet alleen invloed heeft op hun eigen kind”, zegt Chantal. Zij vindt het dan ook vanzelfsprekend dat kinderen gevaccineerd worden.

Na de beenmergtransplantatie moest Daniel opnieuw gevaccineerd worden. De meeste prikken kreeg hij dan ook opnieuw. Chantal vindt de risico’s van het niet-inenten veel groter dan de risico’s van wel inenten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids