Normal_lachgas

Het gebruik van lachgas onder jongeren moet ingeperkt worden. Verslavingsinstelling Trubendorffer pleit daarom voor een verbod op de verkoop van lachgas aan minderjarigen en legitimatieplicht voor jongeren die slagroompatronen willen kopen. Dat meldt de Telegraaf.

Uit recent onderzoek van het  Trimbos-instituut blijk dat 8 procent van de twaalf- tot zestienjarigen ervaring heeft met lachgas. Ook Dick Trubendorffer, directeur van de verslavingsinstelling, ziet dat het gebruik van lachgas onder jongeren toeneemt. Jongeren in het uitgaansleven gebruiken lachgas als partydrug, maar ook kinderen spelen en experimenteren ermee.

Hoewel lachgas niet verslavend werkt, kleven er wel andere gezondheidsrisico’s aan, weet Trubendorffer. “Naast gevaren bij het innemen, zoals je mond en luchtwegen die kunnen bevriezen, kunnen kinderen flauwvallen en daarbij letsel oplopen.” Als lachgas niet correct gebruikt wordt, kan bovendien zuurstofgebrek optreden of zelfs hersenschade. Iemand die lachgas chronisch gebruikt krijgt een vitamine B12-tekort. Dit vitaminetekort kan neurologische stoornissen als gevolg hebben.

Door: Redactie Nationale Zorggids