Normal_arrestatie_politie_justitie_dief_handboeien_arend_jan_6948

Crimineel gedrag kunnen we verminderen door de problemen die eraan ten grondslag liggen effectief aan te pakken. In de recidivecijfers van de afgelopen jaren is een daling te zien van het aantal daders dat na een straf opnieuw een delict pleegt. Het toepassen van effectieve interventies leidt tot preventie, gedragsverandering en recidivevermindering. Op een nieuw gelanceerde website komt een overzicht van deze effectieve interventies. Dit meldt het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).

Op verzoek van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, geven het Nederlands Jeugdinstituut, Movisie en het Trimbos-instituut op de nieuwe website www.justitieleinterventies.nl een actueel overzicht van goed onderbouwde en effectieve justitiële interventies die professionals in het Nederlandse civiele en strafrechtelijke domein toepassen. De website biedt inzicht in de kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit van justitiële interventies.

De website is een vaste vindplaats voor justitiële interventies gericht op kinderen, jongeren en volwassenen. Hier vindt men de erkende interventies die beschikbaar zijn om in te zetten in het justitiële werkveld. Voor ontwikkelaars is de site een bron van inspiratie voor vernieuwing en verbetering van interventies.

De interventies zijn erkend door de onafhankelijke Erkenningscommissie Justitiële Interventies. Deze commissie beoordeelt interventies die worden toegepast in het justitiële werkveld op kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit. Tot het najaar van 2015 werden justitiële interventies beoordeeld door de Erkenningscommissie Gedragsinterventies Justitie vanuit het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Om meer uniformiteit aan te brengen in de kwaliteitscriteria en beoordelingsprocedures, is besloten de beoordeling van justitiële interventies onder te brengen binnen het Samenwerkingsverband Erkenning van Interventies. Vanuit dit samenwerkingsverband worden interventies in verschillende sectoren volgens dezelfde werkwijze en criteria erkend, onder andere in jeugdhulp, ouderen- en gehandicaptenzorg, welzijnszorg en geestelijke gezondheidszorg.

Door: Redactie Nationale Zorggids