Logo_rode_kruis_logo

Gisteren publiceerde het Rode Kruis een filmpje over vluchtelingenkinderen op haar Facebookpagina. Met de video ‘Welkom in Nederland’ wil de hulpverleningsorganisatie laten zien hoe pijnlijk online beledigingen kunnen zijn. Jonge vluchtelingenkinderen lezen gemene teksten voor die mensen achterlaten op de social mediapagina’s van het Rode Kruis. Facebookgebruikers reageren ontzet of enthousiast. Dat meldt NOS.

Het filmpje van het Rode Kruis is inmiddels ruim 28.000 keer gedeeld, heeft 1.300 reacties en 13.000 likes. De meeste mensen vinden het een goed initiatief, maar ook de negatieve reacties stromen binnen. Zo zegt een lezer: “Ik ga hier niet aan meedoen. Schande om die kinderen hiervoor te lenen.” Op YouTube, waar de video ook is geplaatst, zijn de reacties hard. Iemand spreekt over de inzet van kindsoldaten, anderen hebben het over walgelijke propaganda en morele chantage.

Vooralsnog hoopt het Rode Kruis dat mensen die negatief reageren door het filmpje op andere gedachten worden gebracht. De hulpverleningsorganisatie reageert op veel van de reacties en laat weten dat de kinderen (en hun ouders) die meededen aan het filmpje volledig op de hoogte waren van de inhoud ervan.

Door: Redactie Nationale Zorggids