Normal_roken_sigaret

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat sigarettenpakjes in supermarkten zo snel mogelijk uit het zicht verdwijnen. Staatssecretaris van Rijn van Volksgezondheid staat achter deze wens om zo te voorkomen dat jongeren in aanraking komen met roken. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Via een Kamermotie wil PvdA-Kamerlid Marith Volp dat tabaksproducten uit het zicht van de consument verdwijnen, vooral op plekken waar veel jongeren zich bevinden, om rookverslaving tegen te gaan. De staatssecretaris van Volksgezondheid stelde verkopers van tabaksproducten een deadline tot eind november om afspraken te maken over zelfregulering, echter wordt daar tot nu toe geen gehoor aan gegeven. Het lijkt erop dat Van Rijn via dwingende wetgeving moet ingrijpen.

Sommige supermarktketens zijn druk aan het uittesten hoe zij hun tabaksproducten het beste kunnen uitstallen. Albert Heijn bekijkt nog hoe de tabaksproducten het beste verborgen kunnen worden. Jumbo is al een stukje verder en heeft de winkels omgebouwd zodat klanten niet meer geconfronteerd worden met de nieuwe afschrikwekkende afbeeldingen die op de sigarettenpakjes staan. Ook supermarktketen Dirk van den Broek is veranderingen aan het doorvoeren. De tabaksproducten daar liggen nu in alle 117 filialen in lades opgeslagen.

“We willen roken niet stimuleren. Speciaal niet onder jongeren. Daarnaast spelen de afschrikwekkende plaatjes op tabaksproducten een rol, die zien er luguber uit. Verder voorzien we in de nabije toekomst de verplicht om tabak uit het zicht te plaatsen”, zegt Marcel Huizing, directeur van Dirk van den Broek.

Door: Redactie Nationale Zorggids