Normal_ouders_scheiding_gescheiden

Jaarlijks maken ongeveer zesduizend minderjarige kinderen een complexe scheiding van hun ouders mee. De gevolgen van zo’n scheiding zijn vooral voor kinderen groot. Daarom is op initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie het programma ’Recht doen aan je kind’ ontwikkeld. Hierin krijgen ouders die in een complexe scheiding zijn verwikkeld, hulp aangeboden. Dat meldt Rijksoverheid.

Het sociale netwerk, zoals grootouders en goede vrienden, wordt hierbij intensief betrokken. Het programma is bedoeld voor ouders die langer dan een jaar gescheiden zijn of langer dan een jaar in een scheidingsprocedure verwikkeld zijn en is op 21 november 2016 van start gegaan.

Het innovatieve aan het programma is dat ouders in een week tijd een intensief en integraal programma doorlopen, waarin zij met hulpverleners en deskundigen aan de slag gaan met hun problemen, zowel op emotioneel als op juridisch vlak. Het is hierdoor een samenwerking tussen recht en hulp. Het doel is dat ouders weer met elkaar leren omgaan zonder de strijd waar de kinderen ernstige schade van ondervinden. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat kinderen bij een complexe scheiding vaker problemen krijgen op school, meer crimineel gedrag vertonen, emotionele problemen ervaren en in een latere fase in hun leven vaker problemen in de eigen relaties ondervinden. Ouders kampen vaak met emotionele en psychische problemen.

In het programma werken justitiepartijen, hulpverleningsinstanties en gemeente samen. Coördinator van het hulpverleningsprogramma is de Opvoedpoli. Het project is verder samen ontwikkeld met de Raad voor de Kinderbescherming, gemeente Den Haag, de rechtbank Den Haag, Jeugdbescherming West en de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators. Het programma wordt in 2016 en, bij voldoende aanmeldingen, in 2017 getest in het arrondissement Den Haag. Als na de evaluatie blijkt dat het programma effectief was, kan het onderdeel worden van het reguliere aanbod van hulpverlening. Dit betekent dat gemeenten het programma in hun aanbod kunnen opnemen.

Door: Redactie Nationale Zorggids