Normal_budget_geld_bezuinigingen35

Ruim honderd gemeenten zeggen onvoldoende budget te hebben voor jeugdhulp dit jaar en komend jaar. Dat terwijl uit eerder onderzoek bleek dat gemeenten 1,2 miljard euro overhouden voor thuiszorg en jeugdhulp. De twee onderzoeken zijn uitgevoerd door NOS en Binnenlands Bestuur, zo melden beiden. 

Onder de gemeenten die melden dit of volgend jaar onvoldoende jeugdhulpbudget te hebben, zitten ook gemeenten die vorig jaar honderdduizenden of zelfs miljoenen euro’s overhielden aan zorggeld. Een groot deel daarvan is dit jaar al gebruikt om de jeugdhulptekorten op te vangen, echter lijken veel gemeenten alsnog niet uit te komen met het budget.

Door het toenemend aantal kinderen en jongeren dat jeugdhulp krijgt en de bezuinigingen vanuit de overheid, stijgen de uitgaven van de gemeenten. Door problemen eerder te signaleren en snel over te gaan tot actie, willen de gemeenten uiteindelijk kosten besparen. Gemeenten hopen dat de groei van het aantal hulpvragen slechts tijdelijk is.

Het aantal zorgvragen neemt niet alleen toe, maar de zorgvragen worden ook zwaarder. Gemeenten besluiten vaak eerst tot lichte zorg, maar later blijkt zwaardere zorg nodig te zijn. De administratie rondom de jeugdzorg blijkt bovendien zeer ongeorganiseerd, melden gemeenten. In sommige regio’s staan er declaraties open van miljoenen euro’s. Ook hebben gemeenten soms geen inzicht in de nog te ontvangen rekeningen.

Een groot deel van de gemeenten hield vorig jaar geld over van het budget dat ze van het rijk kregen voor thuishulp en jeugdzorg. Gemeenten hielden vorig jaar bijna 1,2 miljard euro over aan zorggeld. Zo bleek uit een eerder onderzoek van Binnenlands Bestuur en NOS. Ongeveer één op de vijf gemeenten gebruikt het overgebleven geld niet voor zorgtaken. Diverse gemeenten ontkennen vorig jaar zorggeld te hebben overgehouden.