Normal_roken_meeroken

In vergelijking met 2005 is het aantal jongeren dat rookt, drinkt en drugs gebruikt gedaald en het schoolniveau is gestegen. Het aantal jongeren dat dagelijks rookt is gehalveerd. Meer dan de helft van de jongeren tot en met 16 jaar heeft ooit alcohol gedronken. Het ecstasygebruik is stabiel gebleven op 2 procent. Dat meldt Metro op basis van de Landelijke Jeugdmonitor van het CBS.

13 procent van de scholieren rookt weleens. Het aandeel scholieren dat ooit een sigaret opstap is gedaald naar 23 procent. Jongvolwassenen, 18 tot 25 jaar, rookt meer dan de jongeren tot en met 16 jaar. Een op de vijf jongvolwassenen steekt iedere dag een sigaret op. Het aantal jongeren dat blowt en drinkt is ook gedaald. Ook criminaliteit onder jongeren is minder geworden. Tien jaar geleden maakte 40 procent van de jongeren ooit geweld, vandalisme of diefstal mee. Dit aandeel is nu gedaald naar 25 procent. Het aantal jongeren dat verdacht werd van een misdrijf is tussen 2007 en 2015 gehalveerd.

Tegelijkertijd is het schoolniveau van de jongeren gestegen. Zo neemt het aantal scholieren op het vmbo af. Van de derdeklassers zit 54 procent op het vmbo, tien jaar geleden was dat 57 procent. Ook hebben meer jongeren werk. Vier op de vijf jongeren die geen onderwijs meer volgen hebben een baan. Dit aantal is nog wel minder dan in 2008.

Pesten en hacken zijn problemen waar jongeren online nog steeds mee kampen. Cybercrime, diefstal en fraude op internet is een probleem dat onder jongeren niet daalt.

Door: Redactie Nationale Zorggids