Normal_zwerver2

Nederland heeft steeds meer dakloze jongeren, en opvangcentra in grote steden kunnen deze toeloop niet meer aan. Er is een groot tekort aan opvangplekken, onder andere in Amsterdam, Den Haag, Leeuwarden, Groningen, Zwolle en Rotterdam. Dat meldt NOS.

Bij Dak- en Thuisloze Jongeren Amsterdam is het aantal jongeren dat onderdak nodig heeft in een half jaar tijd verdubbeld. En nu het buiten kouder is, komen er nog meer jongeren bij. Eenzelfde situatie doet zich voor in Den Haag “Op een avond kunnen we soms meerdere jongeren geen bed toezeggen”, zegt Joy Falkena van het Haagse Straat Consulaat.

Opvanglocaties voor jongeren tot 23 jaar zijn in de meeste grote steden wel te vinden, maar zitten vaak vol. De jongeren die daar niet kunnen overnachten worden doorverwezen naar de reguliere opvang. Daardoor ziet ook de opvang voor volwassenen het aantal jongeren toenemen. Onwenselijk omdat daar mensen met psychische aandoeningen, verslavingen en bijvoorbeeld missende ledematen bij elkaar zitten. “Het komt voor dat meiden van 18 of 19 jaar daar tussen moeten zitten”, aldus Falkena.

Doordat jongeren geen eigen woning kunnen betalen, blijven ze langer in de jeugdopvang dan wenselijk. Zo ontstaan er zelfs wachtlijsten. Divers opvanginstellingen pleiten voor meer betaalbare kleine woonruimtes, waar de jongeren naar kunnen doorstromen. Niet alle jongeren echter gaan naar de opvang, dus waarschijnlijk is het probleem nog groter dan het aanvankelijk lijkt. Het aantal geregistreerde dakloze jongeren in Nederland staat nu op 9.000. 

Door: Redactie Nationale Zorggids