Normal_antibiotica_medicijnen_resistentie

Kinderen die onlangs een antibioticakuur hebben gehad, lopen een groter risico op een antibioticaresistente infectie. Uit Brits onderzoek blijkt dat kinderen enkele maanden na gebruik van de medicatie twaalf keer meer kans hebben op een dergelijke infectie. Dat meldt RTL Nieuws. 

Huisarts Gijs Elshout deed zelf ook onderzoek naar antibioticagebruik bij kinderen en sluit zich bij de bevindingen aan. Echter lopen kinderen vooral risico op een resistente infectie na een antibioticakuur van vier weken of langer, zoals bij bestrijding van urineweginfecties.

Het gebruik van antibiotica is te vergelijken met het gebruik van pesticiden, zeggen de onderzoekers. Deze chemische bestrijdingsmiddelen doden alles in de directe omgeving, datzelfde geldt voor antibiotica. De ziekmakende én de goede bacteriën krijgen dus te maken met de medicijnen. Wetenschappers kunnen niet zeggen hoe lang het verhoogde risico op een resistente infectie duurt, maar schatten dat een infectie zich kan manifesteren tot een jaar na de kuur.

Elshout: “Als je de antibiotica krijgt, heb je daarna een aantal maanden een grotere kans op het bij je dragen van resistente bacteriën. Als jij of iemand anders dan vervolgens ziek wordt van die bacteriën, is het lastiger om die te bestrijden.” De bevindingen zijn volgens hem geen reden om te stoppen met het geven van antibiotica. Bij enkel een verkoudheid of een andere bovenste luchtweginfectie is geen antibiotica nodig. Hij raadt daarom ook aan om geen antibiotica te gebruiken bij infecties waarvoor dat niet nodig is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids