Normal_appels_vrolijk_gezond_kind_fruit

Het tijdperk van ongezonde snacks met afbeeldingen van kinderhelden komt binnenkort tot een einde. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) heeft bevestigd dat de verpakkingen van koekjes en andere zoete producten niet langer gericht mogen zijn op kinderen. Door figuren zoals Dora, Maya de Bij en K3 van de verpakkingen te bannen, worden kinderen minder gestimuleerd om ongezond te eten. Dit meldt NOS. 

Er wordt al langere tijd gesproken over het verbannen van kinderhelden op ongezonde producten. Echter mogen de personages wel op verpakkingen van gezond eten blijven staan, zoals op snoeptomaatjes. De nieuwe richtlijnen richten zich op twee verschillende leeftijdsgroepen. Producten die geschikt zijn voor kinderen jonger dan 7 jaar, mogen helemaal geen bekende personages meer hebben op de verpakking. Voor kinderen tussen de 7 en 13 jaar geldt dat alleen voor producten die te veel suiker of zout bevatten.

Om een oneerlijk speelveld te voorkomen, bekijkt de FNLI of de regels goed na te leven zijn. Productie in het buitenland mag er bijvoorbeeld niet voor zorgen dat fabrikanten de regels kunnen omzeilen.

Toch is de voedselindustrie niet alleen verantwoordelijk voor het eetgedrag van jonge kinderen, zo stelt Hendrike Crielaard van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Ouders en supermarkten moeten samenwerken om vooruitgang te boeken. Een andere goede ontwikkeling ziet zij in het gebruik van stripfiguurtjes op meer groente en fruit. “Een aantal ketens geeft dat al gedaan, de ontwikkeling is gaande.”

Door: Redactie Nationale Zorggids