Normal_jeugdzorg__kind__peuter__kleuter

De Kinderombudsvrouw heeft de vijfde Kinderrechtenmonitor gepresenteerd. Kinderen worden weinig gehoord over besluiten die hen aangaan, de lokale voorzieningen voor kwetsbare kinderen zijn nog niet op niveau en er blijft extra inspanning nodig om armoede onder kinderen te bestrijden. Dat zijn drie van de tien zorgpunten uit de vijfde Kinderrechtenmonitor., meldt de Kinderombudsman.

Lokale overheden hebben een steeds grotere verantwoordelijkheid in het zorgen voor het welzijn van kinderen en het creëren van kansen. Bijvoorbeeld voor kinderen die jeugdhulp nodig hebben of te maken hebben met geweld. Voor beide groepen geldt dat hun problemen niet op tijd gesignaleerd worden, er soms gewacht moet worden op hulp of niet de juiste hulp geboden wordt. Het aantal kinderen dat opgroeit in armoede is de afgelopen vijf jaar met 80.000 toegenomen. Ook zij zijn afhankelijk van de lokaal ingerichte voorzieningen en die verschillen per gemeente.

In de afgelopen vijf jaar is veel aandacht gevraagd voor kinderen die geen toegang hebben tot onderwijs. De invoering van passend onderwijs heeft niet vanzelf tot verbetering in de toegang tot onderwijs geleid. Een oplossing voor (langdurig) thuiszitten ligt onder andere in het verbeteren van mogelijkheden voor maatwerk. Met name voor kinderen voor wie behalve onderwijs ook jeugdhulp of zorg nodig is, zijn maatwerkoplossingen essentieel. Dat blijkt echter geen eenvoudige opgave. Scholen en samenwerkingsverbanden moeten de komende jaren nog sterk inzetten op maatwerk en lef durven tonen in de uitvoer. Ook de lokale overheid speelt hierin weer een belangrijke rol, in de samenwerking tussen jeugdhulp en onderwijs en het mogelijk maken van leerlingenvervoer.

Voor de Kinderrechtenmonitor is in kaart gebracht welke veranderingen er zijn in wetgeving en beleid en in hoeverre voorzieningen voor kinderen voldoen aan de eisen uit het Kinderrechtenverdrag. De Kinderombudsvrouw blikt terug op de afgelopen vijf jaar en benoemt in de Kinderrechtenmonitor tien zorgpunten.

Door: Redactie Nationale Zorggids