Normal_ouders_scheiding_gescheiden

Gisteren zijn in aanwezigheid van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie de zogenaamde vijf koplopers van de Divorce Challenge bekend gemaakt. De keuze is gemaakt door het expert- en het jongerenpanel. In totaal zijn er 506 inzendingen ingediend. Dit meldt Rijksoverheid.

Vaak komen kinderen in de knel omdat ouders er niet in slagen hun ouderschap na (echt)scheiding vorm te geven. De Divorce Challenge heeft  ideeën te verzamelen die leiden tot verbetering van de situatie van deze kinderen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zal een bijdrage leveren aan het verder uitwerken van de geselecteerde voorstellen. Inzenders kwamen vanuit diverse hoeken: professionals, ervaringsdeskundigen en anderszins betrokkenen.

Minister Van der Steur is trots op de nu al succesvolle Divorce Challenge. Een belangrijk doel is om tot ideeën te komen, door bestaande kennis op nieuwe manieren met elkaar te verbinden. Alle inzendingen, vindt de minister, zijn voor het ministerie van belang omdat ze gezamenlijk een breed beeld van de problematiek rondom echtscheidingen schetsen.

Het expertpanel onder leiding van Nick Huls, emeritus hoogleraar rechtssociologie, heeft voor elke van de vier fasen van de vechtscheidingsproblematiek een inzending geselecteerd. Ook heeft het panel een  koploper aangewezen die alle fasen omvat. Naast het expertpanel heeft een speciaal jongerenpanel van negen jongeren tussen de 14 en 23 jaar oud ook een inzending geselecteerd, om zo het perspectief van het kind goed te kunnen vertegenwoordigen.

De ideeën van de 5 koplopers gaan onder andere over de behandeling in de rechtszaal, het betrekken van scholen bij begeleiding van kinderen met ouders die gaan scheiden en een online platform voor stellen die aan hun relatie twijfelen en een (echt)scheiding overwegen. Begin 2017 informeert minister Van der Steur de Tweede Kamer over de voortgang van het dossier ‘vechtscheidingen’, waaronder ook de opbrengsten van de Divorce Challenge.

Door: Redactie Nationale Zorggids