Normal_tandarts__controle__kind__gaatjes__tanden

Slechts 37 procent van de kinderen tussen de 2 en 4 jaar gaat regelmatig op controle bij de tandarts. Zo blijkt uit cijfers van zorgverzekeraar Zilveren Kruis. De Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK) trekt aan de bel, want 41 procent van de vijfjarigen heeft één of meer gaatjes. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Kinderen van vijf jaar en ouder gaan vaker naar de tandarts, maar zij hebben vaak al gaatjes omdat zij voorheen niet met regelmaat op controle gingen. De ontwikkeling van gaatjes kan zo gestopt worden met de juiste adviezen, maar soms zijn ook zwaardere maatregelen nodig, zoals een wortelkanaalbehandeling of zelfs kronen. Zorgverzekeraars Menzis en CZ herkennen zich in de analyse van Zilveren Kruis. Ook zij zien dat kinderen onder de vijf jaar nauwelijks naar de tandarts gaan.

Volgens Zilveren Kruis gaan ouders vaak niet met hun kinderen naar de tandarts omdat ze denken dat het geld kost, terwijl mondzorg tot 18 jaar volledig wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Slechte melktanden kunnen later ook nog eens voor problemen zorgen in het volwassengebit, stelt NVvK-voorzitter Hellen Blom. “Als melktanden vroegtijdig verloren gaan, kan dat tot ruimteproblemen of scheefstand in het volwassengebit leiden”, zegt Blom. Om grote ingrepen bij jonge kinderen te vermijden adviseert ze een laagje fluoride op de kleine gaatjes.

Door: Redactie Nationale Zorggids