Normal_umcg_hoofdingang_groningen_joost_wessels

De vierjarige Geuko liep afgelopen juli Acute Flaccid Myelitis (AFM of acute spierverslapping) op door een verkoudheidsvirus. Hij raakte acuut verlamd en lag hij maandenlang aan de beademing in het UMCG in Groningen. Sinds deze week ligt hij in een kliniek in Hamburg die samenwerkt met AFM-specialisten in Amerika. In de kliniek wordt hij stap voor stap van de beademing gehaald, waarna hij naar Amerika moet om behandeld te worden. De ouders van Geuko hopen dat hij na de behandeling weer een normaal leven kan leiden. Dat meldt RTL Nieuws.

De verkoudheidsvirus die de vierjarige jongen opliep lijkt verwant aan het polio-virus en komt in Nederland nauwelijks voor. Er is hier dan ook weinig bekend over AFM, want artsen hoeven er geen melding van te doen. Over het aantal mensen met acute spierverslapping is niets te zeggen. Een samenwerking met Amerikaanse specialisten is dan ook van groot belang, want daar ligt de kennis. Echter wordt de behandeling in Amerika niet vergoed door Nederlandse zorgverzekeraars. Daarom is er in maart 2017 een benefietdag om geld op te halen voor de zorg in Amerika.

“We willen dat hij weer sociaal mee kan doen, gewoon naar school zonder beademing en zonder rolstoel. In Amerika zeggen ze dat dat haalbaar is, maar daarvoor is wel een behandeling van ongeveer twee jaar nodig”, zeggen Geuko’s ouders. Volgens de Amerikaanse artsen is volledig herstel niet mogelijk, maar gewoon lopen, fietsen en werken in de toekomst wel. “Dat is ons doel: dat hij een normaal leven kan leiden, weer een normaal kind kan zijn.”

Door: Redactie Nationale Zorggids