Normal_intensive_care

De kinderafdelingen van ziekenhuizen in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Groningen zitten overvol. Veel kinderen zijn geveld door een het RS-virus, een verkoudheidsvirus waartegen nog geen vaccin is. Het virus is vooral vervelend voor kinderen jonger dan twee jaar. Enkele symptomen zijn benauwdheid, ademhalingsproblemen, diarree en overgeven. Baby’s tot drie maanden oud hebben kans om te overlijden door het virus. Dat melden de Volkskrant, NOS en het Dagblad van het Noorden.

Een aantal kinderen is wegens het capaciteitsprobleem naar een ziekenhuis in het buitenland afgevoerd. Niet alle Nederlandse ziekenhuizen kunnen de kinderen opnemen, alleen universitaire ziekenhuizen verlenen intensieve zorg aan kinderen.

Ziekenhuizen in Noord-Holland meldden zich als eerste. Intensive care-afdelingen in de gehele provincie zitten overvol. Ook het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG heeft onvoldoende plek voor alle zieke kinderen. Het UMCG laat weten er alles aan te doen om de gevolgen voor de ouders en patiënten zo beperkt mogelijk te houden. Hoeveel kinderen het RS-virus hebben opgelopen is nog niet bekend.

“Maar we merken dat het dit jaar ernstigere klachten veroorzaakt dan andere jaren. Dat geldt niet alleen voor de provincie Noord-Holland, maar voor heel Nederland”, zegt een kinderarts van het Spaarne Gasthuis. De overvolle ziekenhuizen plannen en analyseren de situatie dagelijks.

Door: Redactie Nationale Zorggids