Normal_hoofd_mri_hersenen

Jaarlijks krijgen ongeveer tien kinderen in Nederland te horen dat ze hersenstamkanker hebben. Deze vorm van kanker is tijdelijk te stoppen, maar niet te genezen, zegt kinderoncoloog Dannis van Vuurden. Hiermee reageert hij op de zesjarige Tijn met hersenstamkanker die vorige week volop in het nieuws was met zijn lak-actie voor Serious Request. Dat meldt NOS.

Op Europees niveau zijn er ongeveer vierhonderd kinderen per jaar met hersenstamkanker. Opereren is niet mogelijk, want de tumor ligt op een plek waar artsen niet bij kunnen komen. Volgens Van Vuurden zitten de tumorcellen dusdanig verweven in de hersenstructuren en in de hersenstam. Het weghalen van de hersenstam zou betekenen dat de hartslag en de ademhaling stopt.

Hoewel artsen nog niet weten hoe kinderen met hersenstamkanker geholpen kunnen worden, zijn ze hard op zoek naar een oplossing. Het Europees registratiecentrum van het VUmc is een voorbeeld een onderzoek. “Met zo’n zeldzaam ziektebeeld moet je de krachten bundelen. In het registratiecentrum proberen we van alle zieke kinderen in Europa informatie vast te leggen als: wat voor kinderen zijn het? Hoe zijn ze behandeld? In de hoop om clues te vinden hoe een uiteindelijke genezing eruit zou kunnen zien”, zegt Van Vuurden.

Omdat de tumor op zo’n lastige plek ligt, zijn medicijnen tot nu toe ook geen oplossing. Medicatie komt niet aan in de hersenstam omdat deze is afgesloten van de rest van het lichaam. De kinderoncoloog ziet echter geen andere mogelijkheden, aangezien opereren niet mogelijk is. Hij vestigt zijn hoop dan ook op bestraling en medicijnen. Van Vuurden roept iedereen met een slim idee op om dat te melden.

Door: Redactie Nationale Zorggids