Normal_kind__overgewicht__dik__afvallen__buik__obesitas__gezondheid

Kinderen met overgewicht die moeten afvallen, doen dat eigenlijk alleen succesvol als het afvalprogramma leuk is en er voor langere tijd hulp wordt geboden aan het kind en de ouders. Vaak staan ouders er na enkele sessies met een hulpinstantie weer alleen voor, wat er voor zorgt dat zowel kinderen als ouders weer in hun oude patronen vervallen. Daarom zou er meer aandacht moeten komen voor de aard van afvalprogramma’s voor kinderen. Dit meldt RTL Nieuws. 

Het project COACH van kinderarts Anita Vreugdenhil van Maastricht UMC richt zich op leuke activiteiten om kinderen aan het bewegen te krijgen. Volgens Vreugdenhil blijven kinderen langer deelnemen aan het programma omdat zij het leuk vinden. Ook de omgeving waarin de  hulpverlening wordt aangeboden, speelt een rol. Het ziekenhuis is bijvoorbeeld geen prettige omgeving voor kinderen.

“Kinderen blijven langer bij ons dan bij andere afvalprogramma’s en we zien dat 70 procent van de kinderen die onze hulp zoekt, afvalt”, zegt de kinderarts. Goede begeleiding is daarbij erg belangrijk, zo blijkt. Bij project COACH kunnen ouders zo lang als nodig is langskomen voor hulp. Want de gebruikelijke drie maanden ondersteuning is volgens Vreugdenhil te kort om daadwerkelijk veranderingen in de levensstijl door te voeren.

Leuke activiteiten voor kinderen zorgen ervoor dat kinderen plezier krijgen in bewegen. Daarnaast krijgen ouders coaching over voeding, soms zelfs in de supermarkt. Want als de omgeving van het kind met overgewicht goed meewerkt, kunnen heel goede resultaten behaald worden. En wie als kind een gezond gewicht heeft, leeft ook als volwassene gezonder. Zolang ouders niet bang zijn om om hulp te vragen, is het mogelijk voor kinderen om via afvalprogramma’s weer op een gezond gewicht te komen.

Door: Redactie Nationale Zorggids