Normal_obese

Moeders met ernstig overgewicht of obesitas brengen de ontwikkeling van de fijne motoriek van hun kind in gevaar. Uit Amerikaans onderzoek onder vijfduizend vrouwen en hun kinderen blijkt dat er een verband is tussen het gewicht van moeders en de motoriek van hun kind. Kinderen van obese vaders hebben meer problemen met sociale vaardigheden. Dat meldt NU.nl.

Vaders en moeders werden gewogen en moesten vragen over hun gezondheid beantwoorden. De kinderen die meededen aan het onderzoek ondergingen een test over fijne motoriek en sociale ontwikkeling. 

Kinderen van moeders met obesitas hadden 70 procent meer kans om te falen op de test over fijne motoriek dan kinderen van moeders op gezond gewicht. Daarbij hadden kinderen met een obese vader 75 procent meer kans op een onvoldoende op een test over sociale vaardigheden. Met twee obese ouders was de kans op falen drie keer zo groot.

De onderzoekers willen achterhalen waarom ouders met obesitas kinderen krijgen met een ontwikkelingsachterstand. Zodra de link tussen overgewicht en vertraagde ontwikkeling van motoriek is vastgesteld, moeten artsen hier meer rekening mee gaan houden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids