Normal_jeugdzorg546

Gemeenten zijn sinds 2016 verplicht om te onderzoeken wat jongeren tussen de 12 en 23 jaar vinden van de jeugdzorg in hun gemeente. Ook ouders van kinderen van negen maanden tot achttien jaar moeten worden ondervraagd. Elf Drentse gemeenten wilden dit onderzoek gezamenlijk uitvoeren, maar zijn daarin niet geslaagd.

CMO STAMM, een onderzoeksbureau uit Assen, zou voor alle gemeenten behalve Westerveld het onderzoek doen. Het ministerie van Volksgezondheid had de resultaten voor 1 september van vorig jaar in handen moeten hebben, echter is dat niet gelukt. Volgens het onderzoeksbureau duurde het onderzoek te lang en werd er te veel geworsteld met privacyproblemen.

Omdat veel jongeren anonieme zorg krijgen, moet er voorzichtig worden omgesprongen met persoonlijke informatie. Als zij een brief op de mat krijgen, dan is de zorg direct een stuk minder anoniem. CMO STAMM deed nog een laatste poging het onderzoek te redden door de vragenlijsten via de zorgaanbieders aan te bieden, maar daarvoor was niet meer genoeg tijd.

In plaats van de onderzoeksresultaten het onderzoeksbureau, leverde de gemeente Noordenveld de resultaten van een onderzoek voor de Kinderombudsvrouw in. “Hoewel de resultaten niet representatief zijn omdat er maar vijftien jongeren op hebben gereageerd, voldoen we in ieder geval aan de eisen van de Jeugdwet”, zegt een beleidsmedewerker van de gemeente. Andere gemeenten hebben nog geen oplossing gevonden voor hoe zij aan de verplichting kunnen voldoen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids