Normal_handen_wassen__kind__hygi_ne__zeep__handen

Naast scrummen in het bedrijfsleven, kan scrummen ook effectief zijn in de opvoeding. Frank de Wit en zijn vrouw zijn met deze methode begonnen toen ze inzagen dat het tijd werd om een aantal dingen beter te structureren, zoals het avondritueel. Scrum is een softwareontwikkelmethode die in het bedrijfsleven gebruikt wordt voor het uitvoeren van projecten. Dat meldt RTL Nieuws.

De Wit werkt op kantoor met een scrumbord. Op dat bord staan de kolommen ‘te doen’, ‘mee bezig’ en ‘gedaan’. Deze tactiek wilde hij ook invoeren voor het avondritueel, zodat hij en zijn vrouw minder tijd kwijt zouden zijn met het naar bed brengen van de kinderen.

“We gingen met z’n allen om de tafel bedenken wat er gedaan moest worden voor het slapen. Bij het scrummen wordt iedereen betrokken, dus de kinderen moeten ook zelf input leveren”, zegt De Wit. Zo kwamen de kinderen met nuttige, maar ook minder nuttige taken om de avond leuk te houden. Alle taken werden op post-its gezet. Na de eerste scrum-avond was er geen discussie meer en werd het avondritueel korter. De kinderen lagen niet meer na anderhalf uur, maar binnen een halfuur op bed. Nu er iedere avond gescrumd wordt, ziet De Wit vooruitgang. Voor de kinderen wordt het steeds normaler om bepaalde nuttige en leuke taken tijdig uit te voeren voor het slapengaan.

Door: Redactie Nationale Zorggids