Normal_uwv_uitkering

Vanaf 2017 moeten het UWV, de sociale diensten en de gemeenten beter gaan samenwerken in het begeleiden van jongeren die geen diploma of baan hebben en niet geregistreerd staan. Het kabinet heeft deze partijen in 2016 daarom opgeroepen afspraken te maken met de Regionale Meld- en Coördinatiepunten (RMC's) waar voortijdige schoolverlaters worden geregistreerd. Dit meldt Volkskrant.

De overheid is van mening dat deze niet geregistreerd staande jongeren door middel van een centrale aanpak geholpen moet worden bij het halen van een diploma of het vinden van een baan, in plaats van dat de betrokken partijen elk hun eigen pad hierin volgen. Inmiddels is op diverse plaatsen een regionale aanpak gerealiseerd door bijvoorbeeld het inzetten van jobcoaches, het invoeren van overlegtafels of het aanstellen van een persoonlijke bemiddelaar. Hierbij hebben de betrokken partijen ook vastgelegd hoeveel jongeren zonder werk of diploma ze de komende tijd aan het werk willen krijgen. 
 
Onderzoekster Trudi Nederland van het Verwey-Jonker Instituut is lovend over de regionale aanpakken. Ze waarschuwt er overigens wel voor dat de jongeren uiteindelijk niet moeten worden teruggestuurd naar school. ”Deze jongeren hebben vaak al eens gefaald in datzelfde schoolsysteem. Het blijkt ontzettend moeilijk om dan de knop om te zetten en het nogmaals te proberen. Laat deze jongeren daarom eerst werken en koppel daar later een leertraject aan vast. Dat werkt veel beter.”
 
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend dat er zo'n 66.000 jongeren zijn die zich buiten het beeld van de autoriteiten bevinden. Zij zitten niet op school, hebben geen diploma, baan of uitkering en staan niet ingeschreven als werkzoekende. De angst bestaat dat deze jongeren afzakken naar de criminaliteit of hun hele leven afhankelijk zijn van uitkeringen.

Door: Redactie Nationale Zorggids